×
×

Nieuwsbrief november 2023

image

Beste ouder(s)/verzorger(s), hier kunt u de nieuwsbrief voor de maand novemberlezen. Veel leesplezier!

Fotomuseum

De afgelopen weken hebben onze leerlingen hard gewerkt aan hun fotodossiers en de bouw van een fotomuseum. Op vrijdag 24 november, van 12:00 tot 14:00, zullen we de deuren van ons fotomuseum openen voor het publiek. We willen u graag uitnodigen om samen met ons de prachtige werken van onze getalenteerde leerlingen te bewonderen. Tijdens deze speciale middag zullen daarnaast professionele fotografen, tekstschrijvers en beeldredacteurs aanwezig zijn om het werk van onze leerlingen te beoordelen en van feedback te voorzien.

Om ervoor te zorgen dat we weten hoeveel gasten we kunnen verwachten, vragen we u vriendelijk om u aan te melden via het volgende formulier: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=KiYgV9CSYUaEKFRI-XZi8Xo2ubszhLxOgz0xaPf10EpUNERWQlRXNEE4WlNZN1RDN0NKS01UUkVLMC4u

We kijken ernaar uit om u op 24 november te verwelkomen in ons fotomuseum. Deze dag belooft een inspirerende middag te worden.

Sinterklaas

Op dinsdag 5 december vieren wij op 10-14 het sinterklaasfeest. De leerlingen kunnen zich binnenkort inschrijven voor verschillende workshops zodat het voor iedereen een leuke dag kan worden.

De kinderen die kiezen voor een sinterklaasfeest met surprises trekken lootjes. De afspraak is dat het cadeautje niet duurder mag zijn dan 5 euro en er een surprise wordt gemaakt die ze zelf ook leuk zouden vinden om te krijgen. En natuurlijk hoort er ook een gedichtje bij!

Ook zullen er kinderen zijn die kiezen voor het grote sinterklaasruilspel. Bij dit spel is het de bedoeling dat iedere deelnemer 3 cadeautjes koopt die gezamenlijk niet duurder zijn dan 5 euro. De cadeautjes zijn allemaal ingepakt en worden in het midden gelegd. Door te dobbelen kunnen de kinderen cadeautjes ontvangen, maar ze ook weer verliezen.

Verder worden er activiteiten aangeboden waarvoor niks thuis voorbereid hoeft te worden, zoals spelletjes, film kijken en creatieve workshops.

Rijksmuseum

De afgelopen weken brachten onze leerlingen een bezoek aan het Rijksmuseum. In verschillende groepen van groep 7 en 8 en klas 1 en 2 gingen we met de bus richting Amsterdam! De groepen waren gesplitst in jaarlagen om op deze manier de rondleiding aan te laten sluiten bij de belevingswereld van de leerlingen. Eenmaal in het Rijksmuseum gingen we in kleine groepen met een gids het Rijksmuseum door. Hierbij werd er gekeken naar wat het groepje interessant vond. Uiteindelijk hebben we natuurlijk allemaal de Nachtwacht gezien! Leerlingen lieten nieuwsgierigheid zien door rake vragen te stellen aan de gidsen. Ook was er veel vraag naar het fotograferen van de kunstwerken waardoor de betrokkenheid hoog was. Het was leuk om te zien hoe de leerlingen geïnteresseerd de kunstwerken aan het bewonderen waren. Dit smaakt naar meer…!!

Macht en regels bij Mens en Maatschappij

De afgelopen periode zijn we met Mens en Maatschappij aan de slag gegaan met machten en regels in de Nederlandse maatschappij, en waar deze vandaan komen. We hebben allereerst aandacht besteed aan Prinsjesdag, verkiezingen, wetten, en de grondwet. Daarna zijn we de geschiedenis ingedoken en hebben we geleerd over Karel de Grote, wereldreligies, en tot slot de Franse revolutie. Op deze manier hebben we de cirkel van democratie en grondwetten weer rondgemaakt!
De leerlingen kregen de ruimte om bij de verschillende opdrachten ook creatief aan de slag te gaan. Zo zijn er mooie familiewapens gemaakt zoals in de tijd van Karel de Grote, tijdlijnen van verschillende periodes uit de geschiedenis, verhalen geschreven, en zijn er spotprenten gemaakt zoals deze van Nando uit 2C.

Materie. tijd & Ruimte bij Mens en Natuur

Tijdens het thema materie, tijd en ruimte staan er bij Mens & Natuur diverse onderwerpen op het programma. We gaan verder met het onderwerp evolutie, maar nieuw op het programma staat het onderwerp zonnestelsels en we gaan aan de slag met stofeigenschappen en het berekenen van dichtheid. We sluiten af met een mooi overlappend project waarbij de leerlingen aan de slag gaan met een onderwerp (dat behandeld is) naar keuze.

(Her)beleef de Koude Oorlog bij Duits!

Het Duitse najaar is een periode vol geschiedenis: Tag der deutschen Einheit én Die Wende. Om deze reden vond ook dit jaar weer het project 'Koude Oorlog in Duitsland' plaats in de tweede klassen. Samen met leerlingen in gesprek over vrijheid en vrijheidsbeperkingen aan de hand van de geschiedenis. Echter, komt dit alleen voor in het verleden? Helaas schets het huidige tijdsbeeld een andere situatie, zoals in Oekraïne of het conflict in het Midden-Oosten. Maar de thematiek speelt ook dichter bij huis: tot waar loopt jouw privacy? Wat mag een overheid van jou weten, vind je? Rijke gesprekken op een zeer hoog niveau.

De leerlingen hebben zich verdiept in verschillende thema's ten tijde van de DDR (Deutsche Demokratische Republik) zoals jeugd in de DDR, de geheime dienst of de Wiedervereinigung. Ze moesten ongezien pamfletten in de school verspreiden of ervaarden een Stasi-verhoor in de Berlijnse gevangenis Hohenschönhausen. Ook lazen we samen in de klas het graphic novel Drüben! van een jongen die opgroeide in een gezin van uit het Oosten gevluchte ouders in West-Berlijn.

Een mooi project om met uw kind over te praten. En, ondanks de adviesleeftijd van 16+, beveel ik u allen graag de Duitse Netflix-serie KLEO aan. Waarin een ex-spion van de DDR na een geheimzinnige gevangenschap op onderzoek uitgaat wie haar, ten onrechte, heeft verraden. De toenmalige DDR-praktijken worden pijnlijk zichtbaar in haar zoektocht naar gerechtigheid. Alhoewel: is kwaad met kwaad vergelden gerechtigheid?

Rijke Schooldag, buitenschools aanbod op 10-14

Sinds oktober bieden we op 10-14 op de dinsdag en donderdag de Rijke Schooldag aan. Tijdens de workshops, na de reguliere lestijden, kunnen kinderen in verschillende workshops ontdekken welke (onontdekte) talenten ze hebben of talenten door ontwikkelen. Dit kon in de afgelopen periode op het gebied van sport, muziekproductie, mode, mediavormgeving en fotografie. Het was mooi om te zien hoeveel kinderen we in de eerste ronde al tijdens de workshops mochten verwelkomen.

Vanaf begin december start de tweede ronde, waarin alle kinderen weer nieuwe keuzes kunnen maken of voor de eerste keer kunnen aansluiten bij de Rijke schooldag. In de stamgroepen worden de kinderen hierover geïnformeerd. Houdt ook vooral onze sociale media in de gaten, voor regelmatige inkijkjes van onze workshops.

Agenda november en december 2023

Donderdag 23 november

Deltion Discover klas 2

Vrijdag 24 november

Fototentoonstelling Museum 10-14, alle ouder(s)/verzorger(s) zijn welkom

12:00-14:00 uur

Maandag 27 november t/m vrijdag 1 december

Portfoliogesprekken op 10-14, de leerling en/of coach maakt de afspraak met ouder(s)/verzorger(s)

Dinsdag 5 december

Sinterklaas op 10-14, zie informatie in deze nieuwsbrief

Vrijdag 15 december

Open lesmiddag Capellen Campus, alle leerlingen om 13:00 uur vrij

Donderdag 21 december

Kerstviering op 10-14, informatie volgt via de mail

Vrijdag 22 december

Studiedag, alle leerlingen vrij. Begin kerstvakantie. Eerste lesdag maandag 8 januari 2024