×
×

Nieuwsbrief maart 2024

image

Beste ouders/verzorgers,

De eerste nieuwsbrief vanuit ons nieuwe pand, met een terugblik op de afgelopen periode en een blik vooruit op alles wat komen gaat. Veel leesplezier!

Duiken met Daniël Groener

Ook dit jaar zal ik voor een aantal leerlingen van Onderwijsroute 10-14, die interesse hebben in duiken, duiklessen verzorgen. Ik doe dit samen met duikvereniging de Tuimelaar uit Zwolle. Het gaat om één theorieles en twee praktijklessen in zwembad "de Vrolijkheid”. Deze lessen zijn na schooltijd en horen dus niet bij het standaard schoolprogramma. Tijdens de lessen krijgen de leerlingen een introductie in het duiken. We gaan met luchttanks en ademautomaten onder water zwemmen en ademhalen. Aan de lessen zijn geen extra kosten verbonden (behalve een eventuele duikkeuring)

Het is belangrijk dat de leerlingen die mee willen doen 10 jaar of ouder zijn. Daarnaast moeten zij fit zijn om te mogen duiken. Hiervoor moet u een medische verklaring invullen. Het is mogelijk dat leerlingen die wél willen duiken dit niét kunnen omdat ze mentaal of fysiek niet geschikt zijn om te duiken. Een duikkeuring kan noodzakelijk zijn om vast te stellen of het duiken mogelijk is. Hieraan kunnen kosten vastzitten. Deze duikkeuring wordt over het algemeen niet gedaan bij kinderen tot een bepaalde leeftijd. Hiervoor kunt u contact opnemen met een duikarts.

Leerlingen die nieuwsgierig zijn, maar het spannend vinden, adviseer ik om wel mee te doen, want we gaan echt stap voor stap het water in.

Er worden foto's gemaakt en deze worden gedeeld (zowel op socials als intern.) Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kunt u uw kind niet aanmelden voor deze lessen.

Aanmelden kan t/m 5 april 2024. Het aantal plekken is beperkt. Leerlingen die dit schooljaar 10-14 verlaten, krijgen voorrang. Daarna gaat het op volgorde van aanmelding. Kinderen die te laat worden aangemeld kunnen niet mee doen.

De dagen en data zijn nog niet bekend. Dit heeft met de beschikbaarheid van het zwembad en de aanmeldingen te maken. De voorgaande jaren waren de zwembadlessen op dinsdagen.

Mocht uw kind interesse hebben, dan kunt u uw kind aanmelden via d.groener@ooz.nl. Ik zal u dan de medische verklaring sturen. Voor vragen kunt u ook dit email adres gebruiken

Makersfestival

Tijdens het recente Makersfestival kregen de leerlingen van onderwijsroute 10-14 een mooie kans om de veelzijdigheid van techniek te verkennen. Met veel enthousiasme stapten ze de wereld van creativiteit en innovatie binnen.

Gedurende de dag volgden de leerlingen twee workshops uit een door hen gekozen ‘beleving’. Van het ontwerpen van ingewikkelde knikkerbanen tot het experimenteren met duurzame bouwtechnieken.

Met een gevoel van voldoening en trots kijken we terug op een dag vol ontdekking en creatie.

ROVA Groentour

De afgelopen week gingen onze PO-leerlingen op pad met de Rova Groentour. De ROVA Groentour is een educatief programma speciaal voor groep 6, 7 en 8 van de bovenbouw van het basisonderwijs en heeft als motto: 'Grondstoffen gezocht'. De leerlingen leerden tijdens de voorlichting de verschillende afvalsoorten en grondstoffen kennen en leerden hoe ze deze goed konden scheiden. Ook zagen zij wat er gebeurde met de verschillende grondstoffen en werden zij zich bewust van het afvalprobleem en de grondstofschaarste. Ook kregen zij tijdens een rondleiding over het buitenterrein te zien wat ROVA met het gescheiden afval doet. Allerlei onderwerpen die wij de laatste weken hebben verkend in onze eigen vakken op school.

Doorkookt-Koken mét keuken

Afgelopen winter was er de naschoolse workshop ‘Koken zonder keuken’. Hierbij gingen de deelnemers in groepjes tijdens zes verschillende workshops aan de slag met het bedenken van een gerecht waarbij ze rekening moesten houden met de volgende aspecten: duurzaamheid, gezondheid en budget. Iedere week was er een nieuw groepje met een nieuw gerecht aan de beurt. Ze deden boodschappen, maakten een recept en gaven daarover instructies aan de andere leerlingen tijdens de workshops. Dit smaakte (zowel letterlijk als figuurlijk) naar meer!

Bij SVO (vakopleiding food) kunnen wij terecht voor de workshop ‘Doorkookt - Koken met keuken’. De leerlingen zullen hier, onder de enthousiaste begeleiding van professional Wilma, van alles leren over verschillende snij-en kooktechnieken. In iedere workshop gaan de deelnemers zelf aan de slag met het bereiden van eten waarna we dit gezamenlijk gaan eten. In de laatste lessen gaan de kinderen hun eigen poké bowl ontwerpen en maken. Hopelijk kunnen we deze poké bowls ook (tijdelijk) gaan verkopen in onze nieuwe kantine, wordt vervolgd…!

Hoe mooi zou het zijn als wij op deze manier het vuurtje weten aan te wakkeren van een top-kok(kin) in wording! Onze dank is dan ook groot dat SVO vakopleiding food ons wil ondersteunen in het aanbieden van deze leerzame workshop.

Eetsmakelijk!

Thema avond over vapen

Op woensdag 17 april organiseert de Lassus Campus, waar we als 10-14 onderdeel van zijn, een thema-avond over vapen. De gekleurde pennen met fruitige smaakjes lijken onschuldig, maar er kleven allerlei risico's aan. Alex Govers, preventiemedewerker bij Tactus, gaat in op de effecten van vapen. Vragen als wat u kunt doen als ouder om het onderwerp thuis bespreekbaar te maken en de rol van de scholen komen ook aan de orde. De avond start om 20.00 uur (inloop vanaf 19.45) en duurt tot 21.00 uur.

Voorafgaand aan de thema avond houdt de ouderraad van Van der Capellen scholengemeenschap zijn jaarvergadering. De ouderraad doet verslag van de financiën (inkomsten en uitgaven) en de georganiseerde activiteiten van het afgelopen jaar. Indien u vragen heeft of gewoon eens nieuwsgierig bent naar de activiteiten van de ouderraad, dan bent u om 19.00 uur van harte welkom.

Agenda

Woensdag 27 maart 2024

Open lesmiddag Lassus Campus (voor groep 6 en 7), alle leerlingen om 13:00 uur vrij.

Donderdag 28 maart 2024, studiedag

Alle leerlingen vrij.

Vrijdag 29 maart 2024, Goede Vrijdag

Alle leerlingen vrij.

Maandag 1 april 2024, Tweede paasdag

Alle leerlingen vrij.

Dinsdag 2 april 2024, studiedag

Alle leerlingen vrij.

Woensdag 3 april

Afname veiligheidsmonitor (schoolveiligheid vragenlijst) alle leerlingen

Dinsdag 16 april 2024, studiedag

Alle leerlingen vrij.

Vrijdag 19 april 2024

Open lesmiddag Lassus Campus (voor groep 6 en 7), alle leerlingen om 13:00 uur vrij.

Maandag 29 april t/m 10 mei meivakantie

Alle leerlingen vrij.

maandag 20 mei tweede Pinksterdag

Alle leerlingen vrij.

Vrijdag 24 mei 2024

Open lesmiddag Lassus Campus (voor groep 6 en 7), alle leerlingen om 13:00 uur vrij