×
×

Nieuwsbrief april 2024

image

Beste ouders,

De nieuwsbrief van april met een terugblik op de afgelopen periode en een vooruitblik naar wat komen gaat.

Veel leesplezier!

OSBO-schoolkampioenschap te Zutphen

Eind januari behaalde 10-14 een prachtige 2e plaats ( van de 112 teams) in het Zwolse schoolschaakkampioenschap. Vanwege deze knappe prestatie ontving het team een uitnodiging voor het schoolkampioenschap van Oost-Nederlandse schaakbond. De 40 beste basisscholen van Gelderland en Overijssel streden in Zutphen voor een plaats in de finale van Nederlandse kampioenschappen. Op de weg richting Zutphen werd er nog flink geoefend in de auto. Na 7 ronden kwam het team ( Klaasjan, Kjeld, Jurre en Febe) helaas net 1 puntje tekort voor de finale, maar het was een erg gezellige en geslaagde dag. Indivueel was er een groot succes voor Jurre, hij won overtuigend al zijn 7 partijen en werd zo de topscorer van het gehele toernooi .

Werken met studenten van Artez, een verslag van Puck en Chaya

Vandaag hebben we bezoek gehad van Artez, dat is een kunst academie. De leraren hadden ons (de kids) al ingedeeld in groepjes en ze hadden daar een student aan gekoppeld. Alle studenten van Artez hadden een eigen groepje waarmee ze een opdracht gingen doen die zij zelf mochten bedenken.

Met deze opdrachten hebben wij onze eigen creaties gemaakt. We hebben erg veel nieuwe technieken geleerd hoe wij creatief kunnen zijn op verschillende manieren. Hierbij hebben wij vooral met papier, potloden, verf, stiften en nog heel veel andere voorwerpen gewerkt.

Na onze eerste pauze hebben wij een uurtje met deze studenten gewerkt, tot de volgende pauze. We hadden één workshop waar we van begin tot eind bleven. Bijvoorbeeld: glas stuk slaan (dit is veilig gedaan) en er een nieuw voorwerp van maken. Of tekenen op papier en ervoor zorgen dat het lijkt te bewegen. Of iets tekenen en het steeds doorschuiven naar een ander persoon. Zo zijn er nog heel veel anderen workshops die wij konden volgen.

Aan het eind van al deze creatieve workshops kwamen we weer allemaal samen en hebben we besproken hoe het was voor ons. En we hebben de studenten feedback gegeven.

Hulp gevraagd voor de bibliotheek

Op 10-14 hebben we een hele boekenwand vol met boeken die met veel plezier gelezen worden door onze leerlingen. Binnenkort krijgen we weer een grote hoeveelheid nieuwe boeken erbij. Omdat ze intensief gebruikt gaan worden, kaften we de boeken met plasticfolie. We zijn op zoek naar ouders die willen helpen bij het kaften. Dit mag gewoon thuis. U krijgt dan een stapel mee mét kaftfolie. Wilt u ons helpen, stuur dan een mailtje naar Sylvia (s.kruidhof@ooz.nl). Zij neemt vervolgens contact met u op. Alvast enorm bedankt!

Échange de lettres, een brievenproject met leeftijdsgenoten in het Frans

De afgelopen weken zijn de tweede klassers bezig geweest met hun brievenproject. Ze gaan allemaal een persoonlijke brief schrijven naar een andere leerling uit klas 2 van 10-14 op de Thorbecke locatie. In de brief stellen ze zichzelf voor, schrijven ze over hun hobby's en stellen ze vragen aan de ander. Dit alles natuurlijk in het Frans! De voorkant van de brief heeft een unieke cover. De leerlingen maken op hun eigen creatieve manier een cover die reflecteert wie zij zijn en wat bij hun past. De brieven zullen voor de meivakantie worden verstuurd. Na de vakantie zullen de leerlingen elk een brief ontvangen, deze lezen en zelf beoordelen. We kijken uit naar een mooie uitwisseling waar elkaar ontmoeten en leren kennen in het Frans centraal staan.

Techlab

De afgelopen weken en de komende weken zijn er steeds kinderen naar het Techlab. Er zijn hier heel veel mogelijkheden in wat we kunnen doen, zoals: aan de slag met het programmeren van robots; eigen robots bouwen; zagen; solderen; prints in hout laseren of aan de slag met een eigen project. Wat worden er toffe dingen gemaakt en geprogrammeerd!

Bezoek aan het Techlab, een verslag van Nikita en Janne

We zijn bij Techlab geweest. Dat is een plek waar je technisch- en creatief bezig kan zijn met allerlei dingen. Zo kun je programmeren, met hout iets maken, maar ook dingen zelf uitvinden.

Wij hebben Stitch en Angel in een 3D printer gemaakt, die we gaan verven tot ze er bijna echt uit zien. Ook hebben we Stitch en Angel met een laserprinter gemaakt.
Er zijn er nog veel meer leuke dingen te doen en het is er erg leuk en leerzaam. Zeker een aanrader om naartoe te gaan!

Werken met studenten van Artez, een verslag van Joelle en Julie

We hebben vandaag workshops gehad van de studenten van Artez. We hebben verschillende workshops gehad bijv. Poppetjes maken van ijzer , bewegende tekening maken van houtskool en rechte lijnen gebruiken om iets te tekenen. Er hing een gezellige sfeer en de studenten waren erg aardig.

Strength and movement - Kracht en beweging

Klas twee gaat deze periode aan de slag met het zelf vormgeven van een gymles die zij in het Engels moeten geven. In tweetallen bedenken zij een hele nieuwe sport en de daarbij behorende spelregels. Ook moet er nagedacht worden over welke materialen zij kunnen en willen gebruiken, de uitleg en de manier van aansturen van de leerlingen.

Als kick off moesten de leerlingen hun eigen sport pitchen. Ze hebben hiermee alvast geoefend met het presenteren voor een groep.

Vandaag hebben ze een les meegedraaid met een 1e klas tto van Van Der Capellen om in het echt te ervaren hoe het is om alleen maar Engels te spreken en te horen tijdens de gymles. Over een aantal weken zullen de 10-14 leerlingen ook les moeten geven aan deze leerlingen. Het was overduidelijk een goed begin van deze samenwerking.

Tegen de tijd dat de leerlingen hun lessen gegeven hebben zullen we weer verslag doen van hun leeropbrengsten. Wij wensen hen veel plezier en succes!

Evenwicht en Kringloop

De afgelopen periode stond het kernconcept "Evenwicht en Kringloop" centraal. Het thema is bij verschillende vakken vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Bij Mens en Maatschappij hebben we, in samenwerking met Nederlands, gekeken naar onderwerpen zoals recycling en circulaire economie, en recentelijk de waterkringloop. Leerlingen hebben eerst bij Nederlands dankzij verschillende teksten kennisgemaakt met de waterkringloop, waarna ze aan de slag zijn gegaan met het maken van (schematische) tekeningen van de verschillende onderdelen van de kringloop (of eigenlijk kringlopen- het zijn er namelijk twee). Bij Mens en Maatschappij is de tekening vervolgens gecontroleerd en waar nodig aangevuld, wat mooie resultaten heeft opgeleverd! Wilt u meer weten over de waterkringloop? Bijvoorbeeld waarom het er eigenlijk twee zijn? Uw kind kan u er als het goed is alles over vertellen!

Agenda

Dinsdag 16 april 2024, studiedag

Alle leerlingen vrij.

Vrijdag 19 april 2024

Open lesmiddag Lassus Campus (voor groep 6 en 7), alle leerlingen om 13:00 uur vrij.

Maandag 29 april t/m vrijdag 10 mei meivakantie

Alle leerlingen vrij.

maandag 20 mei tweede Pinksterdag

Alle leerlingen vrij.

Vrijdag 24 mei 2024

Open lesmiddag Lassus Campus (voor groep 6 en 7), alle leerlingen om 13:00 uur vrij