×
×

Onderwijs in de media

image

We zijn trots! Vandaag vertelt oud 10-14 leerling Duuk over zijn eerste media-optreden. Afgelopen woensdag 10 maart mocht hij tijdens het NPO1 Radio programma “Dit is de dag”, een vraag stellen aan de lijsttrekker van Volt.

🎙

Duuk: “Ik vind het leuk dat er verkiezingen zijn. Ik kijk naar nieuwsuur, ik doe kieskompassen en stemwijzers, lees me in en zit er dicht op.”• Hoe kom je zo geïnteresseerd in politiek?

🎙

Duuk: “Toen ik klein was wilde ik burgemeester worden

🙂

. Daarna ging het nog wel alle kanten op en wilde ik ook ondernemen. Iets goeds doen, is altijd belangrijk voor mij. Nu, tijdens deze bijzondere tijd, ben ik mezelf voor politiek gaan interesseren. Doordat de politiek overal is, kan ik er niet echt om heen.• Wat denk je van de politiek in Nederland op dit moment?

🎙

Duuk: “Dat is nogal een grote vraag! Of de crisis goed aangepakt wordt? Ja, ik denk het wel. Ik wil natuurlijk graag versoepelingen maar of dat kan, dat weet ik niet. Ik vind het wel jammer dat belangrijke onderwerpen naar de achtergrond verdwijnen, onderwerpen als klimaat en onderwijs. Er is tunnel-visie op de crisis en de rest lijkt onbelangrijk, ook bij de verkiezingen. De lockdown heeft ons lessen geleerd als het gaat om het klimaat, alleen die lessen staan haaks op de successen zoals wij ze willen in de economie. Het klimaat staat gelukkig wel weer op de kaart nu, dat vind ik fijn. Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat bijvoorbeeld KLM opnieuw over reizen moet na gaan denken als je het mij vraagt.”• Wie heb je een vraag gesteld?

🎙

Duuk: “Laurens Dassen, de lijsttrekker van Volt. Volt is een nieuwe politieke partij, ze staan op 2 zetels en noemen zichzelf PAN Europees. Ze vinden dat veel zaken mondiaal opgelost moeten worden zoals bijvoorbeeld het klimaat. Volt is opgericht toen de Brexit startte. Ze vroegen zich af: ‘Waarom wil een land vertrekken, wat gaat er mis in Europa?’• Welke vraag heb je gesteld?

🎙

Duuk: “Uw partij is voor het oplossen van problemen in Europees verband. Maar landen in het zuiden van Europa hebben een andere cultuur dan bij-voorbeeld in Nederland. Wat wil uw partij doen met nationale kwesties die zich dus alleen in een land afspelen?”

🎙

“Lang he?

🙂

Tja, ik heb me wel ingelezen hoor, deze vraag was nog niet beantwoord. Dat gekoppeld aan mijn eigen nieuwsgierigheid, maakte dat ik deze wilde stellen. Volt beseft dat klimaat Europees opgelost moet worden maar zaken als onderwijs zijn ook heel lokaal. Ze willen bijvoorbeeld in Nederland graag de cito-toets afschaffen, daar heeft een ander land weinig mee te maken. Ik vind dat een goed punt van Volt!

🙂

Ik zou graag al stemmen, maar goed ik snap ook dat het nog niet kan. Lang niet alle kinderen kennen de inhoud en lezen zich goed in"• Hoe heb je je voorbereid?

🎙

Duuk: Het ging allemaal heel snel. Een uur nadat ik hoorde dat ik mee mocht doen werd ik al gebeld door de programmamaker en wilden ze mijn vraag weten. Ik had mijn iPad naast me staan zodat ik geen black-out zou krijgen. M’n hart ging als een razende te keer. Ik vond het onwijs gaaf om te doen.

🗞

Wil je het interview luisteren - De vraag van Duuk is rond minuut 6: https://www.nporadio1.nl/.../30191-laurens-dassen-dit-is... Duuk & kiezen wanneer je ‘t weet |

🌍

Uit de wereld van 10-14

Duuk:

"Ik vind het leuk dat er verkiezingen zijn. Ik kijk naar nieuwsuur, ik doe kieskompassen en stemwijzers, lees me in en zit er dicht op."