×
×

Nieuwsbrief april 2025

image

Beste ouders/verzorgers,

Wat een mooie periode ligt er achter ons – vol activiteiten die ons onderwijs zo eigen en betekenisvol maken. Het is alweer een tijdje geleden dat jullie een nieuwsbrief ontvingen, maar inmiddels is er weer meer dan genoeg om te delen.

Ook achter de schermen zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het volgende schooljaar. We hebben nog voldoende plek voor nieuwe leerlingen in groep 7/8, dus voel je vooral vrij om dit binnen je netwerk te blijven benoemen.

In deze nieuwsbrief lees je onder andere over:

📚 Onze ervaringsdag rond het kernconcept ‘Communicatie’

📖 Hoe we met Nederlands lezen, denken en verbeelden rond WOII

🌍 Het bezoek aan de 0-18 Expeditie Zwolle

Filmbezoek ‘Waltraud’ – leerlingen gaan op de fiets naar de Stadkamer

Volgende week bezoeken onze leerlingen de indrukwekkende film Waltraud in de Stadkamer. Deze film sluit aan bij thema’s als vrijheid, identiteit en persoonlijke groei – onderwerpen die goed passen bij de projecten die we nu draaien. 

Alle leerlingen gaan op de fiets naar de Stadkamer en vertrekken vanaf school. Zorgt u er thuis voor dat uw kind die dag op de fiets komt? Dank alvast!

Wanneer gaan de units?

• Unit 2 – maandag 14 april van 13:00 tot 14:30 uur

Let op: iets langere dag dan normaal.  VO-leerlingen mogen zelfstandig vanaf de Stadkamer naar huis. PO-leerlingen mogen alleen zelfstandig naar huis als ouders via de schooltelefoon toestemming hebben gegeven.

• Unit 1 – dinsdag 15 april van 9:30 tot 11:00 uur

• Unit 3 + enkele leerlingen uit Unit 1 – woensdag 16 april van 9:30 tot 11:00 uur


 

Ervaringsdag kernconcept communicatie

Op donderdag 27 maart hebben de leerlingen binnen het PBL-project voor het thema Communicatie een ervaringsdag gehad. Leerlingen hebben workshops van ervaringsdeskundigen gevolgd en hebben kunnen ervaren hoe het is als je niet meer met iemand kunt communiceren op de manier die je gewend bent. Zo kregen ze kookinstructies in het Turks, volgden ze een les in het Portugees en ervaarden ze hoe het is om instructies te krijgen in een taal die niet je moedertaal is. Verder is er rolstoelbasketbal gespeeld, is er met behulp van een blindegeleidestok een boodschap gedaan bij de jumbo en is er het gesprek gevoerd over het hebben van een niet-aangeboren hersenletsel.

In de middag waren de ouders welkom op school. Een groep van ongeveer 40 ouders heeft geholpen bij het beoordelen van de eerste versie van de posters van de leerlingen. Deze waren gebaseerd op een vraag over zintuigen en communicatie. Denk aan vragen als “Waarom is gebarentaal nodig?” of “Wanneer ben je kleurenblind?”

Het project is nog niet afgelopen, want binnen zowel het vak mens & cultuur als mens & natuur gaan de leerlingen verder met dit onderwerp.

Nederlands: Lezen, denken en verbeelden rond WOII

In de lessen Nederlands doken we de afgelopen weken in indrukwekkende verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Samen lazen we fragmenten uit Het Achterhuis van Anne Frank en dompelden we ons onder in haar leven. Leerlingen stonden stil bij de vraag: wat zou jij meenemen als je plots zou moeten vluchten of onderduiken? Ook kregen ze als huiswerk de opdracht om een avond zonder scherm én zonder vrienden door te brengen. De ervaringen en reflecties die daarop volgden, leidden tot mooie, eerlijke gesprekken in de klas.

Daarnaast lazen we ook uit Oorlog in Inkt en Het meisje met de vlechtjes. Deze teksten vormden (in combinatie met Het Achterhuis) het vertrekpunt voor gesprekken over vrijheid, moed en het verschil tussen 'verzet zijn'. We zochten naar overeenkomsten én naar unieke verhalen binnen het grotere geheel van de oorlogsgeschiedenis.

Tot slot zijn we gestart met de keuzekaarten. Leerlingen mogen daarbij zelf bepalen rond welk aspect van WOII zij willen werken. Ze kiezen een kaart over het onderwerp en/of werkvorm waar zij nieuwsgierig naar zijn. Zo verbinden we taal, geschiedenis en persoonlijke betrokkenheid in één krachtig leertraject.

Bezoek aan 0-18 Expeditie in Zwolle

Op maandag 10 maart bezochten een aantal 10-14 initiatieven en vertegenwoordigers van de VO-raad en PO-Raad de 0-18 Expeditie in Zwolle. Hieronder staat een verslag van de dag.

Rondleiding door leerlingen

De middag begint met een rondleiding door leerlingen van Onderwijsroute 10-14. Onderwijsroute 10-14 is gehuisvest in de Lassuscampus waar de onderwijsroute 10-14 op dit moment uit drie units bestaat. Elke unit bestaat uit twee tot drie stamgroepen. In een stamgroep zitten kinderen van alle leeftijden en niveaus. De units worden begeleid door een vast onderwijsteam waarin verschillende vakexperts zitten.

Tijdens de rondleiding zien we verschillende stamgroeplessen, maar ook lessen voor leerjaren. Zo wordt een vak als Nederlands gegeven in een stamgroeples, en het vak Frans in een leerjaar. Door de ruimte hangen verschillende posters voor extracurriculaire workshops. Van het meedoen aan een hardloopwedstrijd van 6 kilometer tot het leren programmeren.

Meer lezen over Onderwijsroute 10-14? Lees dan hier verder.

Presentatie en discussie over Onderwijsroute 10-14 en Expeditie 0-18

Na de rondleiding door leerlingen geeft Daniel Kolpa (Netwerkregisseur Onderwijsroute 10-14) een presentatie waarin hij de visie en het concept verder toelicht. Daniel legt uit dat de stamgroepen heterogene groepen zijn, waar leerlingen uit groep 7 tot en met klas 2 samenzitten. Dit beslaat ongeveer 60% van de tijd. In de overige 40% zitten leerlingen in instructiejaren voor specifieke vakken zoals Frans, wiskunde en Duits.

Project-based-learning

Onderwijsroute 10-14 gaat uit van project-based learning, wat wil zeggen dat er telkens een bepaald thema centraal staat waar projecten aan gekoppeld worden. Een deel van het team is recent afgereisd naar High Tech High in San Diego om daar meer over te leren. Een recent project dat ze hebben gedaan, is een kerstmarkt organiseren rondom Serious Request. Daniel: “Het is zonde dat wanneer het Glazen Huis in Zwolle is, om daar dan niets mee te doen omdat het zogenaamd niet in het curriculum zou passen. We zoeken juist de verbinding met de maatschappij. En zo’n project kun je juist in veel vakken terug laten komen. Zo hadden we het bij Mens & Natuur over metabole ziektes, wat dit jaar het goede doel was van het Glazen Huis. Bij Nederlands gingen de leerlingen reclameteksten voor de kerstmarkt schrijven, om op die manier bezoekers te trekken. Bij Mens & Maatschappij gingen we in op de geschiedenis van goede doelen.”

Leerlingen vonden het leerzaam om de kerstmarkt te organiseren. Eén van de leerlingen vertelt: “We konden onze eigen ideeën en creativiteit uiten. We kwamen in contact met andere leerlingen van de school en uit andere units. Zo werkten we samen en we leerden over andere perspectieven.”

Wat een leerpunt is van projectmatig werken, is dat ook weer niet alles aan alles verbonden moet worden. Daniel: “Dan ga je krampachtig zoeken naar invalshoeken, dat hoeft ook weer niet. Grammatica blijft grammatica en rekenen blijft rekenen. Niet alles hoeft gekoppeld te worden aan het thema.”

Daniel benoemt ook dat ze voorheen projecten bedachten zonder leerlingen daarbij te betrekken. Dat doen ze nu niet meer. “Soms hadden we iets gaafs bedacht, maar dan vonden de leerlingen dat toch niet leuk. We maken nu een outline van een project en dan halen we feedback op bij leerlingen. En uiteindelijk laten we ook de leerlingen meedenken in het verder uitdenken van een project.”

Nieuwe slogan

Onderwijsroute 10-14 heeft recent de slogan aangepast. Het was eerst “Kiezen wanneer je het weet” en het is nu “Bouwen aan jou”. Door deze verandering in slogan, straalt Onderwijsroute 10-14 meer uit waar het echt om gaat: een route bieden voor kinderen die het anders willen. Daniel: “De meeste kinderen hebben een reden om het reguliere basisonderwijs eerder te verlaten. Of dat nou is omdat leren vanuit een tekst- en werkboek niets voor ze is, of omdat ze meer uitdaging willen. Natuurlijk bieden we een overbrugging tussen basisschool en voortgezet onderwijs, maar daar is het ons niet sec om te doen. We zijn juist een vliegwiel voor innovatie en we bieden een ander stuk onderwijs, een ander soort leren.”

De 0-18 Expeditie

Onderwijsroute 10-14 is onderdeel van de 0-18 Expeditie in Zwolle. Dit omvat een doorgaande leerlijn van 0 tot 18 jaar. Beginnend bij de kinderopvang en eindigend bij een middelbareschooldiploma. Het enige wat hierin nog niet geborgd is, is vmbo basis / kader. Daniel: “We hebben hier helaas nog geen praktijklokalen, dus degenen die uitstromen naar basis / kader zijn we helaas kwijt na leerjaar 2. Daar ligt nog wel een ambitie om dat ook in te integreren.”

Meer lezen over de 0-18 Expeditie? Dat kan hier.

Samen professionaliseren

Daniel benadrukt dat de docenten die bij Onderwijsroute 10-14 werken, een hoge kwaliteit hebben. Daniel: “Ik voer geen eerste sollicitatiegesprekken met mensen. Docenten gaan hier gelijk lesgeven, en de leerlingen geven dan samen met mij feedback. Je hebt dan gelijk een goede eerste indruk van een docent. Natuurlijk begeleiden we docenten, bijvoorbeeld door middel van didactisch coachen. Veel docenten vinden het hier vooral het eerste jaar moeilijk, maar daarna gaat het beter.”

Functioneringsgesprekken worden niet individueel gevoerd, maar met het hele unit-team. Daniel: “We vragen van leerlingen om in hun coachgroep moeilijke gesprekken te voeren en kritisch te zijn, dus dat vragen we ook van leerkrachten. Dat zijn soms moeilijke gesprekken die schuren, maar dat is ook heel waardevol. Op die manier leer je samen.”

Discussie over het Lerend Netwerk 10-14 Onderwijs

Tot slot voeren we nog een gesprek met elkaar aan de hand van een aantal stellingen. Een van de punten die centraal stond, is de recente discussie in de politiek en media over later selecteren. Dit naar aanleiding van de herhaalde oproep van de Onderwijsraad om werk te maken van het advies ‘Later selecteren, beter differentiëren’ uit 2021.

Met 10-14 onderwijs hebben we iets moois in handen waarbij er al later geselecteerd wordt, het zou interessant zijn om hier onderzoek naar te doen of dat een oplossing kan bieden. Aan de andere kant is er niet één blauwdruk van 10-14 onderwijs. Elk 10-14 initiatief heeft het op een eigen manier ingericht en er zijn veel variaties.

De vraag is dan ook of we als 10-14 initiatieven de doorgaande leerlijn willen oplossen, of veel meer dan dat. Zo zijn andere onderwerpen de cultuurverschillen tussen po en vo en het feit dat er veel thuiszitters zijn in Nederland. Dat roept ook de vraag op of er in elke regio een aanbod is voor leerlingen die anders willen leren.

Aan de ene kant zijn er leerlingen die in het reguliere primair onderwijs ergens tegenaan lopen. En aan de andere kant zijn er ook een hoop kinderen waar meer uit had kunnen komen, richting die groep is er ook een morele verantwoordelijkheid.

Al met al was het een interessante dag met nuttige uitwisselingen. Dank aan iedereen van Onderwijsroute 10-14 voor de gastvrijheid en aan alle aanwezigen!

Mens & maatschappij

Mens en Maatschappij is het vak waarbij geschiedenis, aardrijkskunde en economie elkaar raken. Vakoverstijgend en met aandacht voor de actualiteiten in het nieuws. Onderzoekend leren en kritische vragen stellen aan jezelf en de omgeving zorgt ervoor dat we een steeds completer beeld krijgen van de wereld om ons heen. In de afgelopen weken kwamen onderwerpen als 'Mensenrechten' in samenwerking met Amnesty International en de film 'Waltraud', naar aanleiding van de aanstaande herdenking van W.O. II, in samenwerking met de Stadkamer in Zwolle in de lessenserie voorbij.

Een nieuw gezicht: Richard Iliohan

Mag ik mij even voorstellen, ik ben Richard Iliohan en kom uit Nieuw-Balinge. Daar woon ik met mijn partner Gary en onze 3 honden. Omdat ik niet goed wist wat ik moest doen in het leven heb ik eerst veel baantjes gehad in het leven van taxichauffeur tot mallenmaker bij Tichelaar Makkum. Op mijn 52ste heb ik besloten om docent Duits te worden en ging ik weer terug naar school, de NHLstenden in Leeuwarden. Een deeltijdopleiding, zodat je naast het werken nog kunt studeren. Aan verschillende scholen gewerkt als docent Duits en momenteel ook nog werkzaam 1 dag in de week aan het Drenthe College in Emmen. Met veel plezier werk ik nu 2 dagen in de week bij 10-14.

Gruß, Richard

Even voorstellen: Daphne Noordman

Hoi allemaal! Mijn naam is Daphne Noordman. Samen met mijn vriendin en ons zoontje woon ik in Zwolle. Sinds 1 maart ben ik met veel enthousiasme aan de slag gegaan bij 10-14. Daarvoor heb ik 8 jaar gewerkt als buurtsportcoach in Kampen, waar ik onder andere gymlessen gaf op de basisschool. In mijn vrije tijd ben ik graag actief: je vindt me drie keer per week op het voetbalveld. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om gezelschapsspelletjes te spelen. Ik kijk er enorm naar uit om samen met jullie mooie momenten te beleven, zowel binnen als buiten de gymzaal!

Daarnaast maak ik graag gebruik van deze nieuwsbrief om jullie alvast te informeren over de aanpassingen rondom de gymlessen in de komende periode.

Vanaf 8 april was de gymzaal niet meer beschikbaar vanwege een keuring van de materialen en de voorbereidingen voor de (proef)examens. Tot aan de meivakantie geef ik de gymlessen buiten, op het veld tegenover de school. Na de meivakantie verplaatsen de gymlessen naar de hockeyvelden. Het is daarom belangrijk dat leerlingen dan:

• Een fiets op school hebben staan

• Buitensportkleding meenemen

• Bij mooi weer ook een flesje water en eventueel zonnebrand meenemen

Tot aan de meivakantie hoeven de kinderen nog geen sportkleding mee te nemen; ze kunnen gewoon in hun normale kleding gymmen. Dit bespaart tijd met omkleden. Ik loop samen met de kinderen heen en weer naar de locatie, tenzij er ouders zijn die willen helpen met begeleiden – dat is natuurlijk welkom!

De afgelopen weken merk ik dat er regelmatig gymkleding en schoenen worden vergeten. Willen jullie je kind hier thuis aan helpen herinneren?

Gymdagen per unit

• Maandag: Unit 3 groep 7/8 en alle stamgroepen van Unit 1

• Dinsdag: Unit 2 groep 7/8 en alle stamgroepen van Unit 3

• Donderdag: Unit 1 groep 7/8 en alle stamgroepen van Unit 2

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Agenda

 

MAANDAG 14 EN DINSDAG 15 APRIL 2025

Gevonden voorwerpen liggen klaar in unit 1. 

DINSDAG 15 APRIL 2025

Afname NSCCT bij nieuwe leerlingen en leerlingen die langer dan 2 jaar op 10-14 zitten.

DONDERDAG 17 EN VRIJDAG 18 APRIL 2025

Studiedagen, leerlingen vrij.

MEIVAKANTIE 19 APRIL T/M 4 MEI 2025

MAANDAG 5 MEI 2025

Bevrijdingsdag, leerlingen vrij.

WOENSDAG 21 MEI 2025

Open lesmiddag dag, leerlingen zijn vrij om 13.00 uur.

DONDERDAG 29 MEI 2025

Hemelvaartsdag, leerlingen vrij.

VRIJDAG 30 MEI 2025

Studiedag, leerlingen vrij.