×
×

Wad’n eilanden!

image

Het waddengebied is een prachtig stukje van onder ander Nederland waar enorm veel te beleven valt. De Waddenzee is ’s werelds grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb. En er zijn enorm veel planten en dieren te vinden.

Dit vonden wij redenen genoeg om er eens een kijkje te nemen!

We zijn in de laatste week van mei in de unit gestart met het inventariseren van organismen die leven in het waddengebied. Vervolgens hebben we gezamenlijk een selectie gemaakt en daar hebben de leerlingen in groepjes overzichtskaarten van gemaakt.

Deze zijn vervolgens geplastificeerd en toen waren we klaar voor het echte werk!

Woensdag 2 juni 2021

Om 7:00 uur in de ochtend waren we al druk in de weer.

Iedereen kwam langzaam aandruppelen op plein B en 10 minuutjes later vertrokken we met z’n allen in auto’s naar Holwerd. De sfeer in de auto’s was goed. Bij ons was het lekker druk en gezellig, aldus Sinne Brecht.

Anderhalf uur later rijden we Holwerd binnen en stappen we aan boord van de vissersboot.

Nog snel even naar de WC en daarna konden we vertrekken.

We begonnen gelijk goed, want de eerste zeehond was al gespot!

Vlak na vertrek zijn we binnen verzameld en heeft Nienke de overzichtskaarten en wegwerpcamera’s uitgedeeld. Elk groepje moest namelijk zoveel mogelijk organismen van de kaart zien te verzamelen om deze vervolgens te kunnen fotograferen voor de eindopdracht (het ontwerpen van een memoriespel).

image
"Op de zandbank hebben we met onze overzichtskaarten gezocht naar organismen. We hebben krabben, mossels en slakjes gevonden." Sinne Leerling
image

En we zijn helemaal doorgelopen tot de achterkant van de zandbank. Toen hoorde we de toeter (het teken dat we terug moesten komen). Maar sommige van ons waren nog heel ver weg en moesten snel terug. Want anders werd het weer vloed.

Terug op de boot konden we nog een beetje van de zandbank zien, maar bijna alles stond alweer onder water.

We hebben een beetje kunnen genieten van het uitzicht voordat we gingen vissen.

image

Op een gegeven moment moesten we allemaal naar de achterkant van de boot, want de visser ging de netten uitgooien.

Na 15 min werd het net omhooggehaald en konden we alle planten en dieren goed zien. Er waren krabben, kwallen, platvissen, garnalen en nog veel meer.

Na in totaal 3 uur varen kwamen we op Ameland aan. Daar hebben we met z’n allen geluncht en daarna zijn we een stukje gaan wandelen richting een grote speeltuin, waar we ook konden zwemmen. Eerst dachten we nog dat er blauwalg in het water zat, maar dat kon nog helemaal niet volgens Nienke. Daar moet het eerst veel warmer voor zijn.

Er was ook een kabelbaan boven het water en via daar konden we makkelijk in het water, aldus Sinne.

Half 3 kregen we nog een ijsje en toen moesten we weer teruglopen naar de boot. We gingen terug op de grote boot en hier hebben we een uurtje met z’n allen op gezeten.

Op de grote boot konden we niet zo goed stilzitten, we hebben nog gezocht naar ramen waardoor de onder water konden kijken, maar die waren er helaas niet.

Wel hebben we op de grote boot nog een zeehond gespot!

Om 4 uur waren we weer in Holwerd en de sfeer was helemaal veranderd. Iedereen was lekker moe en heeft geslapen in de auto’s. Behalve de auto van Dianne en Frank, daar was het feest.

Om half 6 waren we weer in Zwolle en toen kon iedereen lekker naar huis. Het was een groot succes! En nu op naar het laatste gedeelte van het project, het maken van de spellen om vervolgens aan de groep de resultaten te kunnen presenteren.