×
×

Verantwoord kiezen wat bij je past!

Basis- en voortgezet onderwijs ontmoeten elkaar op 10-14. Leerlingen kunnen bij ons doorgroeien in kennis en vaardigheden zonder de ontwikkelingslijn te onderbreken. Met persoonlijke leerroutes, coaching en begeleiding staan leerlingen aan hun eigen roer: interesses, talenten en mogelijkheden staan centraal, het onderwijs wordt daarop afgestemd. Op die manier ontdekken kinderen wie ze zijn en wat ze kunnen. In eigen tempo en op een passend niveau, tot ze weten wat ze werkelijk willen. Op deze wijze stellen we het definitieve VO-advies uit tot halverwege klas 2 en is er voor kind en ouders tijd om een verantwoorde, passende keuze te maken. Dát is 10-14.

De kracht van 10-14

10-14 is een onderwijsroute waarbij coaching, persoonsvorming en onderzoekend vermogen de stap van PO naar VO een stuk makkelijker maken. Juist in de leeftijd van tien tot veertien jaar is het fijn om in alle rust en met goede begeleiding je eigen onderwijsroute te verkennen. De keuzes die kinderen dan maken, hebben immers invloed op de richting die zij aan hun toekomst willen geven. Daarom biedt onze onderwijsroute samenhangend en betekenisvol onderwijs waar iedere leerling zich in de volle breedte kan ontwikkelen: in kennis, vaardigheden en als persoon. Die samenhang zit in de vakinhoud, didactiek en pedagogiek. In plaats van het lesaanbod in te richten per vak, hebben we de leerstof geordend rond acht boeiende, leerrijke kernconcepten. Deze beslaan meerdere vakken en komen uit de wereld van nu. En bovenal: ze sluiten aan op de vragen en nieuwsgierigheid van de kinderen. Natuurlijk vormen kennis en vaardigheden een onmisbare basis om verder te komen en te groeien. Daarom horen naast de kernconcepten ook alle basisvaardigheden - lezen, rekenen, schrijven en talen, maar ook feitenkennis - thuis in het curriculum van 10-14.

Eigen leerroute

Het tempo van leren en ontwikkelen verschilt per kind. Daarom volgt iedere 10-14 leerling een persoonlijke leerroute. Deze leerroute is uitgewerkt in een persoonlijk leer- en ontwikkelplan dat elke vier maanden wordt geëvalueerd en opnieuw vastgesteld. Dat betekent dat wij altijd differentiëren waardoor elk kind op zijn eigen niveau werkt. Deze persoonlijke leerroute helpt de leerlingen te ontdekken wat zij kunnen en willen. Zo wordt elke leerling continu uitgedaagd om zichzelf verder te ontwikkelen. Met onze vakexperts en coaches als begeleiders van het leerproces, bouwen leerlingen aan hun kennis, vaardigheden en persoonlijkheid. Bovendien leren ze verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen keuzes. Tot de leerlingen klaar zijn om het vervolg te kiezen. De doorstroom naar het VO is goed geregeld. Wij hebben directe lijnen met alle OOZ-scholen die aansluiten op ons onderwijs en op de 10-14 leerling. Vanaf volgend schooljaar is er daarnaast een passend vervolg mogelijk op 10-14, in een nieuwe bovenbouwroute die in samenwerking met Mens& is ontwikkeld. Zo kunnen leerlingen vanuit onderwijsroute 10-14 de route aansluitend vervolgen naar hun eindexamen op mavo – havo - atheneum niveau. Daarmee bieden wij een gegarandeerde uitstroom naar klas 3 én een soepele overgang. En dat is precies waar het om gaat: kiezen wanneer je 't weet en in een vloeiende lijn doorstromen naar het onderwijs dat past bij wie je bent.

Waar vind je 10-14?

In schooljaar 2020- 2021 vind je Onderwijsroute 10-14 bij de Van der Capellen scholengemeenschap én de Thorbecke Scholengemeenschap, locatie mavo-havo- atheneum. Je kunt dus ook de locatie kiezen die jou het beste past!

image

Nieuwsgierig naar 10-14? Of al geïnteresseerd in een aanmelding?

Wij komen graag met jou en jouw ouder(s)/verzorgers in contact, mail of bel ons, bijvoorbeeld om een kennismakingsgesprek af te spreken, om meer informatie te geven, vragen te beantwoorden, of uitleg te geven over hoe bijvoorbeeld de aanmelding verloopt.

Wij leren u en uw kind graag beter kennen!

Hartelijke groet, namens het team van 10-14
Annelies Robben

Routegids 10-14